آموزش اطفا حریق، اعلان حریق و تهویه تخلیه و مدیریت دود

موانع پاششی بزرگ در فاصله بیش از ۱۸ اینچی از اسپرینکلرها

در این ویدیو به موضوعات زیر پرداخته می‌شود: (نکته: موارد ذکر شده تیترهای موضوعات صحبت شده در ویدیو است و توصیه ما به شما این است که ویدیو را کامل ببینید، زیرا تمامی مطالب گفته شده در ویدیو به صورت متن نوشته نشده است)

قانون موانع بزرگ:

همانطور که در (ویدیو قبلی) صحبت شد ممکن است در منطقه ۲  یک سری موانعی داشته باشیم که این موانع مانع رسیدن آب به بن حریق شود.

یکی از متداول ترین موانع پاششی آب داکت هایی هستند که در فاصله‌ای بیش از ۱۸ اینچی از دفلکتور اسپرینکلر قرار گرفتند و عرض آنها بیش از ۴ فوت (۱/۲ متر) می باشد حال اگر داکت تاسیساتی و یا داکت اگزاست با عرض بیش از ۴ فوت داشتیم،  بایستی یک عدد اسپرینکلر در زیر این مانع ر نصب کنیم.

می توان حداقل ۱ اینچ تا ۱۲ اینچ زیر داکت و همچنین تا ۳ اینچ از کنار داکت فاصله داشته باشیم.

حال اگر داکت از ۴ فوت کمتر باشد ما نیازی به نصب اسپرینکلر نخواهیم داشت. (ولی اسپرینکلرهای بروی سقف رو طوری جانمایی کنید تا حضور مانع حداقل شود)

سوال :

ممکن است در داخل پروژه ها هم کانال داشته باشد و همچنین یک سری لوله در کنار هم دیگر که عرض این موانع از ۴ فوت بیشتر باشد در این حالت چه باید کرد؟

جواب :

در این مواقع باید یک عدد اسپرینکلر در زیر این موانع نصب  نماییم و اگر چندین لوله داشته باشیم که عرض شغالی آن‌ها از ۴ فوت بیشتر بود در پایین ترین قسمت لوله که این لوله ها قرار دارد یک اسپرینکلر قرار می دهیم.

نکته :

حال ممکن است که یه نیم طبقه داشته باشیم که به صورت گریتینگ (کف مشبک) اجرا شده باشد، ما می‌دانیم که گریتینگ ها باز هستند و حرارت به اسپرینکلر می‌رسد و اسپرینکلر می‌تواند عمل کند و از این سوراخ‌ ها و منافض باز عبور پیدا کند ولی بر اساس سازمان  NFPA زیر گریتینگ ها هم باید اسپرینکلر قرار دهیم.

علت آن این است که اکثراً برای اینکه گرد و خاک از این قسمت (نیم طبقه) به پایین نرود یا ممکن است در مواقعی در این فضاها انبارش کالا صورت بگیرد، آب خارج شده از اسپرینکلر به نیم طبقه پایین نرسد، در این جور مواقع در صورتی که عرض گریتینگ ها از ۴ فوت بزرگتر باشد بایستی اسپرینکلر را زیر این گریتینگ نصب نمایید.

سوال :

حال می خواهیم زیر این گریتینگ ها اسپرینکلر کار کنیم باید چه نوع اسپرینکلری استفاده کنیم؟

جواب :

حتما باید از اسپرینکلرهای استفاده کنیم که آب به بالب حرارتی نرسد و باعث خنک شدن آن نشود، پس باید از اسپرینکلرهای Intermediate Level/Rack Storage استفاده نماییم

نکته :

گریتینگ ها را با open ceiling ها اشتباه نگیرید. اگر ما سقفی داشته باشیم که به صورت open ceiling  باشد و  اگر کوچکترین ضلع این بازشو حداقل ۱/۴ اینچ باشد و عمق آن از کوچکترین ضلع کوچکتر باشد و از سمت دیگر ۷۰ درصد مساحت این سقف را این منافذ باز  تشکیل داده باشد، ما می‌توانیم این سقف را به عنوان مانع در نظر نگیریم.

سوال :

اتاق های کنفرانس که میزی با  عرض بیش از ۴ فوت را دارند آیا این موارد هم جز موانع پاششی محسوب می‌شوند؟

جواب :

سازمان NFPA درباره این تجهیزات بندی را ارائه نموده است  که طبق این بند موانعی که در  یک مکان ثابت نیستند می‌توانید به عنوان مانع در نظر نگیرید.

چون معمولاً زیر این میزها مواد قابل اشتعال ذخیره نمی شود.

در مورد  تجهیزاتی که عرض آنها بیش از ۴ فوت هست و فاصله آنها از کف زمین کمتر از ۲۴ اینچ می‌باشد، در این موارد هم هیچ نیازی به نصب اسپرینکلر نیست.

نکته :

در نصب اسپرینکلر ها باید این نکته را در نظر بگیریم که فریم اسپرینکلر باید موازی با شاخه اسپرینکلر باشد.

نمی توان اسپرینکلر را در جهات غیر از عمود بر لوله نصب نمود مگر برای اینگه اسپرینکلر مورد استفاده برای این جهت فهرست شده-  Listed باشد. این موضوع برای  اسپرینکلرهای بالا زن و پایین زن صادق است.

سوال :

اگر قطر لوله ما بیش از ۳ اینچ باشد آیا نصب اسپرینکلر بالا زن بر روی لوله امکان‌پذیر است؟

جواب :

بله. یک قانون هست به نام قانون سه برابر که برای اسپرینکلرهای بالا زن هم قابل استفاده می باشد این قانون می‌گوید اگر قطر لوله ما ۳ اینچ یا بزرگتر از آن باشد، اسپرینکلر نصب شده باید حداقل در فاصله عمودی ۳ برابری قطر لوله تغذیه کننده اسپرینکلر نصب شود، یعنی دفلکتور اسپرینکلر ما باید ۳ برابر قطر این لوله تا لوله فاصله داشته باشد.

نکته :

مورد دیگری که ممکن است در منطقه ۲ پیش آید وجود و فن هایی هستند که در داخل صنعت استفاده می‌شود. (Low Speed High Velocity)

سوال :

چه مواقعی می توانیم این فن ها را به عنوان مانع در نظر نگیریم؟

جواب :

زمانی که قطر لوله این فن از ۷٫۳M کوچکتر باشد و مرکز این فن توسط چهار عدد اسپرینکلر احاطه شده باشد و فاصله مرکز فن تا دفلکتور بیش از ۹۰ سانتیمتر باشد و فن به سیستم اعلام حریق ما Interlock شده باشد و یا اگر سیستم اعلام حریق نداریم باید به Flow Detector های ما Interlock باشد. همبند شدن فن و فلوسوییچ به این معنی است که زمانی که آب از Flow Switch عبور پیدا کند،  سیگنال حریق ارسال شود و حداکثر ۹۰ ثانیه بعد از ارسال سیگنال این فن ها بایستی خاموش شوند.

سوال :

گارد های مورد استفاده در برخی از اسپرینکلرها آیا جز موانع محسوب می‌شوند یا خیر؟

جواب :

گارد اسپرینکلر ها   بایستی فهرست شده یا Listed باشد، ما نمی توانیم برای اسپرینکلر ها گارد درست کنیم. علت استفاده از گارد به این دلیل است که در بسیاری از مواقع مثل  انبارها در هنگام بلند کردن و قرار دادن اجناس ممکن است به اسپرینکلر ها آسیب برسد، در این مواقع از گارد (فهرست شده) برای اسپرینکلر ها استفاده می‌کنیم

توجه:
برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق مطابق ضوابط آتشنشانی استان تهران و NFPA 13 (گروه کم خطر، خطر معمولی، پرخطر) به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک و پایپنت کلیک نمایید. 

برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق انبارها مطابق با استاندارد NFPA 13 ویرایش ۲۰۲۲ به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک (کم خطر، خطر معمولی، پرخطر و انبارها (اسپرینکلر روی سقف، اسپرینکلر داخل رک)) کلیک نمایید.

همچنین:
برای مشاهده مطالب آموزشی پمپ‌ های آتش نشانی طبق ضوابط تهران و استاندارد NFPA 20سایت ادوپمپ را مشاهده نمایید (کلیک کنید)

برای مشاهده مطالب آموزشی سیستم اعلان حریق طبق ضوابط تهران و استاندارد  NFPA 72سایت ادوآلارم را مشاهده نمایید (کلیک کنید)