آموزش اطفا حریق، اعلان حریق و تهویه تخلیه و مدیریت دود

نقش انتخاب صحیح اسپرینکلر در اطفای حریق انبار

در این ویدیوها به موضوعات زیر پرداخته می‌شود: (نکته: موارد ذکر شده تیترهای موضوعات صحبت شده در ویدیو است و توصیه ما به شما این است که ویدیو را کامل ببینید، زیرا تمامی مطالب گفته شده در ویدیو به صورت متن نوشته نشده است)

در این ویدیوها میخواهیم اهمیت سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر در انبارها را با همدیگر بررسی کنیم و یکسری از نکات مهم شامل جانمایی اسپرینکلرها، انتخاب اسپرینکلرها و چیدمان اجسام را با هم بررسی می کنیم.
در ویدیو اول که به صورت واقعی تست شده است موادی از جنس پلاستیک را در داخل جعبه و کارتن قرار داده اند و بر روی رک ها انبار کرده اند.

همچنین ارتفاع سقف ما در این تست ۹ متر و نوع چینش رک ما به صورت رک دو ردیفه می باشد.

در حالت اول: اسپرینکارهایی که روی سقف کار شده است از نوع بالا زن CMDA با ۱۱/۲ :K_Factor و فاصله اسپرینکلرها از همدیگر۳*۳ ، فاصله رک ها ۲.۴ متر و چگالی آب تخلیه شده از اسپرینکلر CMDA نیز ۰/۸ گالن بر دقیقه بر فوت مربع می باشد.

در حالت دوم: اسپرینکلر های EC_CMDA با ۲۵/۲ : KFactor استفاده شده است و فاصله بین رک ها را کمتر و به عدد ۱/۲ متر و چگالی آب تخلیه شده نیز به ۰/۶ گالن بر فوت مربع تغییر پیدا کرده است، حال ادامه ویدئو را مشاهده نمایید.

سوال :
اسپرینکلر CMDA چه نوع اسپرینکلر ای است؟
جواب:
همان طور که قبلا بررسی کردیم بر اساس دسته بندی اسپرینکلرها CMDA جز اسپرینکلرهای انبار می باشد این اسپرینکلرها بر اساس منحنی چگالی و مساحت (ویرایش ۲۰۱۹) و جدول چگالی مساحت (۱۳ NFPA ویرایش ۲۰۲۲) دبی خارج شده از هر اسپرینکلر تعیین خواهد شد.
نتیجه تست ها :
در حالتی که اسپرینکلر ما با K Factor : 11/2 و  ۰/۸ gpm/ft^2  را تخلیه می کند ۲۵ عدد اسپرینکلر باز می شود، حریق به مواد کناری سرایت پیدا می کند و حریق ما کنترل نمی شود.
حال در صورتی اسپرینکلر ما با ۲۵/۲ : K Factor و ۰/۶ gpm/ft^2 را تخلیه می کند با وجود اینکه رک ها به همدیگر نزدیک شده اند و در نتیجه مواد انبار شده نیز به هم نزدیک شده اند ولی یک عدد اسپرینکلر فعال می شود و حریق را نیز کنترل می کند.
پس با توجه به نتیجه تست ها متوجه می شویم نقش انتخاب درست اسپرینکلر چقدر بر روی کنترل حریق تاثیر گذار است در حالت اول شاید ما تصور می کردیم که طراحی خوبی داشته باشیم و با اسپرینکلر ۱۱/۲ : KFactor و چگالی ۰/۸ gpm/ft^2 می توانیم حریق را کنترل کنیم در صورتی که در تست ۲۵ عدد اسپرینکلر باز شد و همچنان حریق ما کنترل نشده بود ولی در حالت دوم با انتخاب درست اسپرینکلر ما با یک عدد اسپرینکلر حریق را کنترل کردیم
در ویدیو دوم:
اهمیت انتخاب صحیح اسپرینکلر در کنترل حریق در انبارها بررسی خواهیم نمود و یک سری از نکات مهم شامل جانمایی اسپیکر ها، انتخاب اسپرینکلر ها و چیدمان اجسام را با هم بررسی خواهیم کرد.
در این مثال پالت های پلاستیکی بر روی هم چیده شده به ارتفاع ۴/۹ متر و ارتفاع سقف نیز ۱۰/۷ متر است و اسپرینکلر های پایین زن ESFR استفاده شده است ( همانطور که قبلا گفته شد اسپرینکلرهای ESFR برای سرکوب حریق استفاده می شود ) در یک سمت اسپرینکلرها با ۲۵/۲ : KFactor و در سمت دیگر اسپرینکلرها با ۱۶/۸ : K_Factor و فشار پشت اسپرینکلرها به ترتیب ۶۰ psi و۵۲ psi و دبی خارج شده نیز به ترتیب ۱۹۵gpm و۱۲۰gpm است. فاصله دفلکتور ازسقف نیز به ترتیب ۱۸ اینچ و ۱۴ اینچ می باشد فاصله اسپرینکلرها از همدیگر نیز ۳*۳ و دمای فعالسازی اسپرینکلرها ۷۰ درجه سانتی گراد انتخاب شده است.

نتیجه تست:
۲۵/۲ : Factor و فشار ۶۰psi و دبی ۱۹۵gpm با ۲ اسپرینکلر فعال دما در زیر سقف در ۱۶۰ درجه سانتیگراد باقی ماند و در نتیجه حریق به مواد کناری سرایت نکرده و حریق کنترل شده است،
۱۶/۸ : K-Factor و فشار ۵۲psi و دبی ۱۲۰gpm با ۱۲ اسپرینکلر فعال دما در زیر سقف ۶۰۰ درجه سانتیگراد باقی ماند و کنترل حریق صورت نگرفته و در نتیجه حریق به مواد کناری سرایت نموده است.
نکته :
در NFPA بیان شده است که اگر ما کالایی را تست کرده باشیم (به صورت صحیح و اصولی مطابق استاندارد) دیتا های حاصل شده از تست بر اعدادی که از NFPA به دست می آید مقدم است.
حال اگر طبق FM که یک استاندارد دیگری است و ما بخواهیم فقط با استفاده از اسپرینکلر های روی سقف عملیات اطفاء را انجام بدهیم باید اسپرینکلری انتخاب کنیم که ۲۵/۲ : K_Factor باشد چون ارتفاع سقف و ما ۳۶ فوت بوده است. این اختلاف بین استاندارد۱۳ NFPA و استاندارد FM باگی هست بین NFPA و FM 8/9 که ممکن است در ورژن بعدی NFPA، جداول که مربوط به پلاستیک های گروه A که Exposed Nonexpanded هستند اصلاح شود
نکته :
به دوستان توصیه می کنیم که همواره از آخرین ویرایش استانداردهای NFPA استفاده کنند زیرا اکثر بندهایی که در داخل NFPA هست با توجه به تست و نتایجی که به دست آمده تدوین شده اند، بنابراین ممکن است این جداول که با هم بررسی کرده ایم در ویرایش بعدی به روز و اصلاح شوند.
شما می توانید جدیدترین نسخه استاندارد های NFPA و FM چرا در کانال تلگرامی ما به آدرس edufire_nfpa تهیه نمایید.

توجه:
برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق مطابق ضوابط آتشنشانی استان تهران و NFPA 13 (گروه کم خطر، خطر معمولی، پرخطر) به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک و پایپنت کلیک نمایید. 

برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق انبارها مطابق با استاندارد NFPA 13 ویرایش ۲۰۲۲ به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک (کم خطر، خطر معمولی، پرخطر و انبارها (اسپرینکلر روی سقف، اسپرینکلر داخل رک)) کلیک نمایید.

همچنین:
برای مشاهده مطالب آموزشی پمپ‌ های آتش نشانی طبق ضوابط تهران و استاندارد NFPA 20سایت ادوپمپ را مشاهده نمایید (کلیک کنید)

برای مشاهده مطالب آموزشی سیستم اعلان حریق طبق ضوابط تهران و استاندارد  NFPA 72سایت ادوآلارم را مشاهده نمایید (کلیک کنید)