آموزش اطفا حریق، اعلان حریق و تهویه تخلیه و مدیریت دود

طراحی و محاسبه جعبه آتشنشانی (هوزریل، هوزرک، هوز ولو) در نرم افزار اتواسپرینک

در این ویدیو به موضوعات زیر پرداخته می‌شود: (نکته: موارد ذکر شده تیترهای موضوعات صحبت شده در ویدیو است و توصیه ما به شما این است که ویدیو را کامل ببینید، زیرا تمامی مطالب گفته شده در ویدیو به صورت متن نوشته نشده است)

در این ویدیو قصد داریم نحوه مدلسازی جعبه آتش نشانی شامل ( هوزریل، هوزرک، هوزولو ) را در نرم افزار اتواسپرینک به شما دوستان آموزش دهیم و هد مورد نیاز این سیستم را با نرم افزار محاسبه کنیم.

ابتدا به برخی از ضوابط آتش نشانی تهران درباره جعبه های آتش نشانی می پردازیم:

۱) فاصله عمودی مرکز قرقره شلنگ جعبه آتش نشانی (هوزریل و هوزرک) تا کف تمام شده بنا بایستی ۱۴۰ تا ۱۶۰ سانتی متر در نظر گرفته شود.

۲) حداقل فشار مورد نیاز خروجی جعبه آتشنشانی طبق ضوابط آتش نشانی تهران در دورترین شیلنگ آتش نشانی در ساختمانهای گروه S1 و S2  ( از نظر هیدرولیکی ) ۲ بار باید در نظر گرفته شود و فشار خروجی ها نباید بیشتر از ۷ بار باشد.

۳) در ساختمانهای گروه S3 سیستم باید به گونه ای طراحی شود که فشار در خروجی دورترین اتصال شلنگ آتش نشانی ( از نظر هیدرولیکی ) حداقل ۴ بار و حداکثر ۷ بار باشد.

۴) در تصرفات غیر مسکونی یا غیر اداری گروه S3 در ایستگاه شلنگ آتش نشانی (محل قرارگیری جعبه آتش نشانی) باید علاوه بر قرقره و شیلنگ لاستیکی نیمه سخت ۳/۴ اینچ یک شیلنگ نواری سایز ۲/۱ ۱ اینچ به همراه اتصالات و نازل مربوطه بر روی رک مخصوص جهت استفاده پرسنل آموزش دیده یا نیروهای آتش نشانی تعبیه شود، البته در سایر مواردی که مقام قانونی مسئول تشخیص دهد که این تجهیزات بایستی تعبیه شود، قرار دادن هوزریل و هوزرک در کنار هم الزامی است.

۵) ایستگاه شلنگ آتش نشانی (محل قرار گیری جعبه آتش نشانی) لوله ایستاده کلاس ۴ شامل یک انشعاب ۳/۴ اینچ مجهز به شیر، قرقره، شیلنگ لاستیکی نیمه سخت و نازل پاشنده آب جهت استفاده ساکنین ساختمان و یک انشعاب ۲/۱ ۱ اینچ جهت استفاده آتش نشانان و نیروهای آموزش دیده همراه با شیر قطع کن مناسب است.

۶) سایز لوله ای ایستاده کلاس ۴ (در جعبه یک اشنعاب ۳/۴ اینچ و یک انشعاب ۱/۲ ۱ اینچ) باید حداقل۱/۲ ۲ اینچ در نظر گرفته شود.

۷) سایز رایزر مشترک ( لوله ایستاده کلاس ۴ و اسپرینکلرها ) باید حداقل ۴ اینچ در نظر گرفته شود.

۸) در صورت انجام محاسبات هیدرولیکی می توان حداقل سایز لوله ایستاده مشترک را تا ۱/۲ ۲ اینچ کاهش داد.

۹) در صورت افزایش فشار به بیش از فشار استاندارد، باید به کمک ادوات مناسب تنظیم فشار، فشار در محدوده استاندارد حفظ شود.

۱۰) در صورتی که به علت ارتفاع بالای ساختمان نیاز به در نظر گرفتن زون های فشار بالا و فشار پایین باشد. رایزرهای مجزا با پمپ مشترک را نیز میتوان در نظر گرفت. در این صورت بایستی در ابتدای هر رایزر با استفاده از شیرهای تنظیم فشار، فشار را در محدوده مورد نیاز زون مربوطه تنظیم نماییم.

۱۱) ادوات تنظیم فشار بایستی فهرست شده باشند.

۱۲) به ازای هر دو راه خروج در ساختمان، حداقل یک لوله ایستاده کلاس ۴ باید در نظر گرفت.

۱۳) ظرفیت آبدهی لوله های ایستاده آتش نشانی کلاس چهار ۱۰۰ گالن در دقیقه باید در نظر گرفته شود.

نکته :

در ضوابط قدیم در سرتاسر ساختمان‌ها از فایر باکسFIRE BOX ( که شامل دو عدد شیر ۲/۱ ۱ اینچ و یک شلنگ کنفی) استفاده می شد. هم اکنون از هوزریل هاHOSE REEL ( که شامل یک عدد شیر ۲/۱ ۱ اینچ و یک عدد شیر ۳/۴ اینچ و شلنگ نواری نیمه سخت لاستیکی ) در تمامی ساختمان ها استفاده می شود. البته باز هم لازم به ذکر است که در ساختمان‌های گروه S3 بایستی در تصرفات غیر اداری  و مسکونی از هوزریل و هوزرک استفاده نمایید.

برای مشاهده نحوه مدل‌سازی جعبه آتشنشانی در نرم افزار اتواسپرینک  ویدیو را کامل مشاهده نمایید.

توجه:
برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق مطابق ضوابط آتشنشانی استان تهران و NFPA 13 (گروه کم خطر، خطر معمولی، پرخطر) به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک و پایپنت کلیک نمایید. 

برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق انبارها مطابق با استاندارد NFPA 13 ویرایش ۲۰۲۲ به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک (کم خطر، خطر معمولی، پرخطر و انبارها (اسپرینکلر روی سقف، اسپرینکلر داخل رک)) کلیک نمایید.

همچنین:
برای مشاهده مطالب آموزشی پمپ‌ های آتش نشانی طبق ضوابط تهران و استاندارد NFPA 20سایت ادوپمپ را مشاهده نمایید (کلیک کنید)

برای مشاهده مطالب آموزشی سیستم اعلان حریق طبق ضوابط تهران و استاندارد  NFPA 72سایت ادوآلارم را مشاهده نمایید (کلیک کنید)