آموزش اطفا حریق، اعلان حریق و تهویه تخلیه و مدیریت دود

فاصله مناسب اسپرینکلر از سقف، موانع پاششی و حرارتی

در این ویدیو به موضوعات زیر پرداخته می‌شود: (نکته: موارد ذکر شده تیترهای موضوعات صحبت شده در ویدیو است و توصیه ما به شما این است که ویدیو را کامل ببینید، زیرا تمامی مطالب گفته شده در ویدیو به صورت متن نوشته نشده است)

فعال شدن اسپرینکلر در زمان مناسب :

دفلکتور اسپرینکلر نسبت به سقف باید در یک فاصله مشخصی قرار گیرد. در سقف هایی که غیر مسدود کننده و صاف هستند اسپرینکلر باید در فاصله ۱ تا ۱۲ اینچی از سقف نصب گردد علت آن این است که حرارت ناشی از حریق به سمت بالا حرکت کرده و زیر سقف جمع می‌شود و المان حرارتی اسپرینکلر باید در محدوده جمع‌شدن حرارت باشد تا بتواند در زمان مناسب فعال گردد.

نکته :

اسپرینکلر از دیوار ها باید ۴ اینچ فاصله داشته باشد و دلیل آن این است که در فاصله ۴ اینچی تا دیواری هوای مرده یا ساکن ایجاد می‌شود که وقتی حرارت به سمت بالا حرکت کند نمی‌تواند از این ناحیه عبور کند. بنابراین اگر اسپرینکلر را در فاصله کمتر از ۴ اینچ از دیوار قرار دهیم حرارت را دیرتر سنس می‌کند و اسپرینکلر هم بتبع آن دیرتر فعال می‌شود.

نکته :

برای اندازه‌گیری عرشه فولادی بر اساس NFPA13  اگر فاصله بالای عرشه فولادی با پایین آن بیش از ۳ اینچ باشد فاصله دفلکتور تا بالای عرشه فولادی در نظر گرفته خواهد شد حال آنکه اگر فاصله بالا و پایین عرشه فولادی کمتر از ۳ اینچ باشد می توان دفلکتور اسپرینکلر را تا پایین عرشه فولادی در نظر گرفت علت آن این است که آن فاصله کم می باشد و حرارت زیادی در این حد فاصل انباشته نخواهد شد.

نکته :

یکی دیگر از عواملی که باعث  اخلال در عملکرد اسپرینکلر می شود، وجود منابع گرمایی است. وجود منابع گرمایی احتمال اینکه اسپرینکلر در زمان عملکردش دچار خطا شود را بلال می برد، به همین دلیل سازمان NFPA جدولی ارائه کرده است که فاصله مناسب اسپرینکلرها و المان های حرارتی را در آن ذکر کرده و نصب اسپرینکلر کمتر از فواصل بیان شده در جدول  طبق استاندارد NFPA13 مجاز نمی باشد.

سوال : برای خیلی از دوستان این سوال پیش آمده که دمای هوای خروجی از  دیفیوزر های سیستم گرمایش سقفی خیلی کم می باشد، چرا اسپرینکلر که دمای فعال‌سازی آن ۶۸ درجه سانتیگراد می باشد را نمی توان در نزدیکی این دیفیوزرها قرار داد؟

جواب این سوال این است که اسپرینکلر هایی که ما انتخاب می کنیم دما معمولی هستند و نصب این اسپرینکلرها در جاهایی توصیه می‌شود که دمای سقف  حداکثر ۳۸ درجه سانتیگراد باشد. اگر دمای سقف بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد باشد باعث
Nuisance Activation می شود یعنی ممکن است این اسپرینکلرها دچار خطا بشوند و این ماده الکلی که در داخل اسپرینکلر هستند دچار نوساناتی شوند  و بالب اسپرینکلر شکسته و سیستم بدون حریق فعال گردد.

حال بر اساس سازمان NFPA یک دایره ای به شعاع ۷۵ سانتیمتر درست کرده و اسپرینکلرهای دما معمولی باید خارج از این دایره قرار گیرد و اگر اسپرینکلر ها در داخل دایره قرار گیرد و قابل جابه جا کردن نباشد، باید از اسپرینکلرهای دما متوسط استفاده نماییم.

نکته :

برای یونیت هیتر ها اگر در فاصله ۷ فوتی (۲/۱ متر) باشد باید اسپرینکلر دما بالا استفاده شود و اگر در فاصله ۲۰ فوتی (۶ متر) باشد باید از اسپرینکلر های دمای متوسط استفاده گردد.

نکته :

در ساختمانهای مسکونی ما باید از اسپرینکلرهایی دما معمولی و متوسط استفاده کنیم مگر جاهایی که NFPA اجازه داده باشد.

نکته:

در آشپزخانه صنعتی که دما در آن محیط بالا است ، ما مجاز به استفاده از اسپرینکر دما بالا هستیم.

توجه:
برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق مطابق ضوابط آتشنشانی استان تهران و NFPA 13 (گروه کم خطر، خطر معمولی، پرخطر) به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک و پایپنت کلیک نمایید. 

برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق انبارها مطابق با استاندارد NFPA 13 ویرایش ۲۰۲۲ به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک (کم خطر، خطر معمولی، پرخطر و انبارها (اسپرینکلر روی سقف، اسپرینکلر داخل رک)) کلیک نمایید.

همچنین:
برای مشاهده مطالب آموزشی پمپ‌ های آتش نشانی طبق ضوابط تهران و استاندارد NFPA 20سایت ادوپمپ را مشاهده نمایید (کلیک کنید)

برای مشاهده مطالب آموزشی سیستم اعلان حریق طبق ضوابط تهران و استاندارد  NFPA 72سایت ادوآلارم را مشاهده نمایید (کلیک کنید)