آموزش اطفا حریق، اعلان حریق و تهویه تخلیه و مدیریت دود

انواع اسپرینکلرهای انبار

در این ویدیو به موضوعات زیر پرداخته می‌شود: (نکته: موارد ذکر شده تیترهای موضوعات صحبت شده در ویدیو است و توصیه ما به شما این است که ویدیو را کامل ببینید، زیرا تمامی مطالب گفته شده در ویدیو به صورت متن نوشته نشده است)

انواع اسپرینکلرهای انبار:

۱) CMDA : Control Mode Density Area

همین طور که از اسم اسپرینکلرهای CMDA  پیداست برای طراحی سیستم اسپرینکلر با این اسپرینکلرها بایستی مطابق با نمودار چگالی / مساحت  (در ویرایش ۲۰۱۹ از NFPA 13) و یا جداول چگالی – مساحت (در ویرایش ۲۰۱۹ از NFPA 13) عمل نمود تا بتوان دبی مورد نیاز سیستم اسپرینکلر را تعیین نمود.

اسپرینکلرهای CMDA در دو جهت بالا و پایین زن موجود هستند.

اسپرینکلرهای CMDA دارای K_Factor : 5.6, 8, 11.2, 16.8, 25.2 می باشند.

از اسپرینکلرهای CMDA می‌توان در سیستم های خشک و تر استفاده نمود.

وظیفه اسپرینکلرهای CMDA کنترل حریق می باشد.

ماکزیمم مساحت پوشش اسپرینکلرهای CMDA بستگی به این دارد که چه چگالی ما در نظر گرفتیم.

مساحت پوشش با توجه به چگالی مورد نظر از ۱۰۰ فوت مربع تا ۱۳۰ فوت مربع متغیر است و همچنین فاصله بین اسپرینکلرهای CMDA نیز متغیر می باشد.

سوال :

آیا از اسپرینکلرهای اسپری کننده می توانیم در داخل انبارها استفاده کنیم ؟

جواب :

اگر چگالی مورد نیاز شما برای کنترل حریق در محیط محافظت شده طبق فصل ۲۱ از NFPA 13 کمتر از ۰٫۲ باشد، می توانید اسپرینکلرهای اسپری کننده پاسخ استاندارد با فاکتور کا  K_Factor : 5.6 استفاده کنید و اگر چگالی شما بین ۰٫۲ تا ۰٫۳۴gpm/ft2 باشد بایستی از اسپرینکلرهای اسپری کننده پاسخ استاندارد با حداقل کا فاکتور K_Factor : 8 استفاده کرد.

استفاده از اسپرینکلر های واکنش سریع مجاز نیست مگر اینکه طبق کاتالوگ سازنده  اسپرینکلر مورد نظر برای کاربری  انبار قابل استفاده باشد.

نکته :

 اگر ارتفاع انبار و ارتفاع مواد انبارش شده و جنس کالاها را داشته باشیم جدول مناسب آن را در فصل ۲۱ پیدا کرده و از روی نمودار مساحت و چگالی یا جدول مساحت چگالی (ویرایش ۲۰۲۲)، چگالی مورد نظر اسپرینکلر های فعال شده به دست خواهد آمد

۲ ) CMSA :Control Mode Specific Application

اسپرینکلرهای CMSA  برای انباری ها و حریق هایی با چالش بالا برای اطفاء می باشند.

 از اسپرینکلرهای CMSA می توان برای سیستم تر و خشک  استفاده نمود

اسپرینکلرهای CMSA برای کنترل حریق  استفاده می شوند

اسپرینکلرهای CMSA دارای دو نوع بالا زن و پایین زن است.

مساحت پوشش این اسپرینکلر ها با توجه به قابل اشتعال بودن و غیر قابل اشتعال بودن سقف و مسدود بودن و غیر مسدود بودن سقف بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ فوت مربع متغیر است و فاصله بین اسپرینکلرها مابین ۳ تا ۳.۷ متر می باشد.

نحوه طراحی اسپرینکلرهای CMSA به این صورت است که با توجه به چیدمان کالا، کلاس کالا، ارتفاع مواد انبارش شده و ارتفاع سقف می‌توانیم K_Factor مناسب را انتخاب کرده و فشار هر اسپرینکلر را به دست آوریم و طبق جدول ۲۲.۲ از NFPA 13 متوجه خواهیم شد که چه تعداد اسپرینکلر فعال را باید در نظر بگیریم.

نکته :

همانطور که از اسم اسپرینکلرهای CMSA پیداست برای کاربری های خاص هستند و دیگر خبری از نمودارهای چگالی و مساحت نیست.

۳) ESFR : Early Supperssion Fast Response Fire

اسپرینکلرهای ESFR  مختص سرکوب حریق هستند

کاربری اسپرینکلرهایESFR انبارها و حریق هایی با چالش بالا برای سرکوب حریق است.

اسپرینکلرهایESFR فقط در سیستم تر قابل اجرا است.

اگر بخشی از محیطی که قصد محافظت از آن را دارید همچون سردخانه در داخل یک سوله گرم، می‌توانید از اسپرینکلرهای ESFR از نوع Dry Pendent استفاده نمایید.

ماکزیمم مساحت پوشش برای اسپرینکلرهای ESFR  صد (۱۰۰) فوت مربع یا ۹ متر مربع است.

حداکثر فاصله بین اسپرینکلرها با توجه به ارتفاع سقف متغیر است اگر ارتفاع سقف بیش از ۹.۱ متر باشد فاصله بین اسپرینکلرها ۳ متر و اگر زیر ۹.۱ متر باشد فاصله بین اسپرینکلرها ۳.۷ متر است.

برای انتخاب اسپرینکلرهایESFR همانند اسپرینکلرهای CMSA با توجه به ارتفاع مواد انبارش شده و ارتفاع سقف و جنس کالاها و نوع انبار، جدول مناسب با آن را انتخاب و سپس K_Factor مناسب را پیدا کرده و فشار پشت اسپرینکلر را از جدول به دست می‌آوریم.

سوال :

نحوه طراحی این اسپرینکلر به چه صورت است؟

جواب :

عموماً ۱۲ اسپرینکلر فعال را در زمان حریق بایستی برای این اسپرینکلرها در نظر بگیریم (به جز انبار تایرها و مواد پلاستیکی ماشین ها)

نکته :

یکی از فضاهایی که بیش از ۱۲ اسپرینکلر برای محاسبه دبی مورد نیاز اسپرینکلرهای ESFR هست انبار تایر ها هستند که برای محاسبه دبی به ۲۰ اسپرینکلر فعال شده درمحیط خطر نیاز دارد.

توجه:
برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق مطابق ضوابط آتشنشانی استان تهران و NFPA 13 (گروه کم خطر، خطر معمولی، پرخطر) به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک و پایپنت کلیک نمایید. 

برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق انبارها مطابق با استاندارد NFPA 13 ویرایش ۲۰۲۲ به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک (کم خطر، خطر معمولی، پرخطر و انبارها (اسپرینکلر روی سقف، اسپرینکلر داخل رک)) کلیک نمایید.

همچنین:
برای مشاهده مطالب آموزشی پمپ‌ های آتش نشانی طبق ضوابط تهران و استاندارد NFPA 20سایت ادوپمپ را مشاهده نمایید (کلیک کنید)

برای مشاهده مطالب آموزشی سیستم اعلان حریق طبق ضوابط تهران و استاندارد  NFPA 72سایت ادوآلارم را مشاهده نمایید (کلیک کنید)