آموزش اطفا حریق، اعلان حریق و تهویه تخلیه و مدیریت دود

بهینه سازی سیستم اسپرینکلر با نرم افزار اتواسپرینک

در این ویدیو به موضوعات زیر پرداخته می‌شود: (نکته: موارد ذکر شده تیترهای موضوعات صحبت شده در ویدیو است و توصیه ما به شما این است که ویدیو را کامل ببینید، زیرا تمامی مطالب گفته شده در ویدیو به صورت متن نوشته نشده است)

در این ویدیو می خواهیم یکی از مهم ترین ویژگی های نرم افزار اتواسپرینک (( بهینه سازی سیستم اسپرینکلر )) را با هم بررسی نماییم

سوالاتی که قبل از بهینه سازی سیستم اسپرینکلر در ذهن ما وجود می آید به این صورت است.

۱) آیا نرم افزار اتو اسپرینک قابلیت بهینه سازی هیدرولیکی را دارد؟

۲) معیار بهینه سازی را چه چیزی باید قرار دهیم؟

۳) برای بهینه سازی با نرم افزار اتواسپرینک چه اقداماتی را باید از قبل بر روی مدل طراحی شده انجام دهیم؟

۴) با نرم افزار، بهینه سازی را چگونه انجام دهیم؟

حال به تمامی سوالات فوق جواب خواهیم داد

۱) آیا نرم افزار اتو اسپرینک قابلیت بهینه سازی هیدرولیکی را دارد؟

بله یکی از برجسته ترین ویژگی های نرم افزار اتواسپرینک، بهینه سازی سیستم اسپرینکلر است که از منوی Hydraulics و زیر منوی System Optimizer ما می توانیم به این گزینه دسترسی داشته باشیم

۲) معیار بهینه سازی رو چه چیزی باید قرار دهیم؟

ما ابتدا می‌خواهیم بحرانی‌ترین طبقات را مدل می‌کنیم و به صورت روش جداول از پیش تعیین شده، سایز زنی سیستم لوله کشی را انجام دهیم و هد و دبی مورد نیاز را به دست آوریم.  این  مقدار و سایزینگ لوله می را می توان یک مقدار اولیه برای بهینه‌سازی سایر طبقات در نظر گرفت.

سوال :

بحرانی ترین طبقه کدام طبقه میشود؟

جواب :

طبقاتی که گروه خطر بالاتری دارند و طبقاتی بیشترین فاصله ارتفاعی از پمپ خانه در تراز مثبت را  دارند (که معمولاً بالاترین یا انتهایی ترین طبقات می شود).

از سوی دیگر برای اینکه بهینه‌سازی خوبی انجام دهیم باید اطلاعاتی در زمینه قیمت پمپ، لوله و شیرآلات داشته باشیم تا آگاه باشیم که در چه مواقعی سایز لوله ها را کاهش و  یا افزایش دهیم

۳) برای بهینه سازی با نرم افزار چه اقداماتی را باید از قبل بر روی مدل طراحی شده انجام دهیم؟

برای بهینه سازی با نرم افزار باید یکسری کارها را از قبل انجام داده باشیم که شامل موارد زیر خواهد بود:

۳.۱) مدلسازی سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر با نرم افزار اتواسپرینک

۳.۲) لوله های سیستم اسپرینکلر بر اساس جداول از پیش تعیین شده (پایپ اسکجوال)

۳.۳) رسم ناحیه طراحی به تعداد مناسب در هر طبقه

۳.۴) نامگذاری لوله های سیستم اسپرینکلر بر اساس استاندارد NFPA13

سوال :

حال این نامگذاری باید به چه صورت باشد؟

جواب :

در NFPA برای هر لوله با توجه به وظیفه ای که دارد یک نامی را تعیین کرده.

لوله هایی که اسپرینکلر را تغذیه می کند به آن شاخه یا Branch Line گفته می شود.

لوله‌های که شاخه را تغذیه می کنند لوله‌های اصلی یا Cross Main و لوله‌های که Cross Main را تغذیه می‌کنند را Feed Main می نامند. دقیقا همین نام ها را ما در نرم افزار اتواسپرینک نیز داریم و باید برای لوله ها با توجه به وظیفه‌شان نامگذاری را انجام دهیم تا زمانی که میخواهیم بهینه سازی را شروع کنیم و سایزینگ لوله ها تغییر دهیم، اسم آن لوله را فراخوانی کرده و بعد آن سایز لوله را کم یا زیاد می کنیم.

حال باید ناحیه طراحی را انتخاب کنید و در قسمت Hydraulics و در زیر منو گزینه System Optimizer را انتخاب نمایید تا به پنجره بهینه سازی وارد شویم.

در این پنجره بهینه‌سازی چیزی که جلب توجه می‌کنند مقدار دبی و ارتفاعی ( Q,H ) است که نوشته شده، این دبی و هد ( ارتفاع ) برابر است با هد و دبی ای که در  جداول ناحیه طراحی در نرم افزار اتواسپرینک از قبل داشتیم .

 در این پنجره به ما نام لوله، سایز و گروه  را داده است و با کم و زیاد کردن سایز لوله ها در این منو نتیجه را بدون نیاز به بروزرسانی کردن جدول ناحیه طراحی مشاهده خواهید نمود.

با توجه به توضیحات بالا باید متوجه شده باشید که نام گذاری لوله ها در این قسمت چه کمکی به ما خواهد نمود. با نامگذاری لوله ها به راحتی می توان لوله مورد نظر را انتخاب  و سایز آن را تغییر داد به طور مثال :

FR= Feed Riser  DN= Drain  CM= Cross Main   ST=STAND PIPE  BL = Branch Line

از طرف دیگر وقتی که نقشه در کنار ما باز باشد با انتخاب هر نام و زدن Select Drawing آن لوله را در نقشه به حالت انتخاب در خواهد آمد.

حال اگر سایز لوله ها را کم یا زیاد کنیم نتیجه تغییر سایز را فورا دو این قسمت مشاهده خواهیم نمود و با زدن گزینه ی Create Snapshot می توانیم از هر تغییر سایزی که صورت گرفته و هد و دبی تغییر یافته عکس گرفته و سپس یا حالت‌های دیگر  مقایسه نماییم.

 پس از مطمئن شدن از بهینه ترین حالت بر روی Apply کلیک کرده تا هر آنچه که تغییر دادیم و روی نقشه اعمال شود و دیگر لازم نیست  هر لوله را به صورت منفرد تغیر سایز دهیم.

۴) با نرم افزار بهینه سازی را چگونه انجام بدهیم؟

ما از Cross Main شروع می کنیم به بهینه سازی هیدرولیکی و دلیل آن این است چون سایزینگ لوله ها در این قسمت بالاتر از سایز قسمت‌ها است و تجهیزات سر خط بر روی Cross Main قرار می گیرند، به همین دلیل با کاهش سایز لوله اصلی، تجهیزات سر خط نیز بتبع کاهش سایز داشته و این تغییرات در هزینه تمام شده پروژه بسیار تاثیر گذار است.

نکته :

برای بهینه سازی یک ناحیه طراحی که انتخاب کرده ایم ما مجاز به تغییر سایز لوله های هستیم که وظیفه رساندن آب از Supply به آن ناحیه از طراحی را دارد.

سوال :

تا کجا بهینه سازی را انجام بدهیم؟

جواب :

تا نزدیکی بیشترین هد و دبی ای که در بحرانی ترین طبقه بدست آمده است

سوال:

اگر در ناحیه طراحی های متفاوت هد و دبی ها متقاوت بود، کدام ناحیه طراحی بحرانی تر است و هد و دبی پمپ سیستم چگونه تعیین می‌شود؟

جواب:

همواره پمپ شما بایستی بدترین هد و دبی را در منحنی عملکرد خود پاسخگو باشد، پس بر اساس بدترین هد و دبی بایستی پمپ شما انتخاب شود و منحنی عملکرد پمپ شما بتواند تمامی نقاط نیاز سیستم را تامین نماید.

توجه:
برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق مطابق ضوابط آتشنشانی استان تهران و NFPA 13 (گروه کم خطر، خطر معمولی، پرخطر) به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک و پایپنت کلیک نمایید. 

برای دریافت پکیج آموزشی اطفای حریق انبارها مطابق با استاندارد NFPA 13 ویرایش ۲۰۲۲ به همراه آموزش محاسبات هیدرولیکی با نرم افزار اتواسپرینک (کم خطر، خطر معمولی، پرخطر و انبارها (اسپرینکلر روی سقف، اسپرینکلر داخل رک)) کلیک نمایید.

همچنین:
برای مشاهده مطالب آموزشی پمپ‌ های آتش نشانی طبق ضوابط تهران و استاندارد NFPA 20سایت ادوپمپ را مشاهده نمایید (کلیک کنید)

برای مشاهده مطالب آموزشی سیستم اعلان حریق طبق ضوابط تهران و استاندارد  NFPA 72سایت ادوآلارم را مشاهده نمایید (کلیک کنید)